Verbintenissenrecht

Algemene voorwaarden zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van vele ondernemers. Waarom zijn algemene voorwaarden eigenlijk zo belangrijk?

 

Door het hanteren van algemene voorwaarden bepaalt u de (algemene) spelregels van het contract. U bepaalt wat de betaaltermijn is, aan welke verplichtingen de wederpartij moet voldoen, hoe er geklaagd moet worden en bij welke rechter een eventuele rechtszaak aanhangig moet worden gemaakt. Voor u en voor de wederpartij wordt direct duidelijk welke rechten en plichten over en weer gelden. Een ander voordeel is dat u tijd en kosten bespaart, omdat diverse zaken al in de standaardvoorwaarden zijn geregeld; u hoeft dus niet iedere keer weer opnieuw te onderhandelen over de voorwaarden van het contract. Hiernaast kunt u uw risico’s en aansprakelijkheden beperken in de algemene voorwaarden.

 

Enkele voorbeelden van algemene voorwaarden:

 

Beperking van aansprakelijkheid: Als u een eenmanszaak of een v.o.f. heeft, kunt met u gehele privé-vermogen aansprakelijk zijn voor eventuele schade die u aan de wederpartij toebrengt. In de algemene voorwaarden kunt u deze aansprakelijkheid beperken, in die zin dat u slechts aansprakelijk bent voor een deel van de schade of voor het deel dat door uw verzekeraar wordt gedekt.

 

Eigendomsvoorbehoud: Als u goederen levert aan derden kunt u een eigendomsvoorbehoud opnemen in de algemene voorwaarden. Hierdoor behoudt u het eigendom over de door u geleverde zaken tot de betaling volledig is voldaan. U kunt de zaak vervolgens opeisen als de factuur niet wordt betaald of als de wederpartij failliet gaat.

 

Kortom, met algemene voorwaarden kunt u een hoop problemen vooraf al voorkomen. Onderschat het belang van algemene voorwaarden daarom niet en zorg ervoor dat ze op de juiste wijze zijn opgesteld en niet in strijd zijn met de actuele wetgeving en jurisprudentie.

 

Gepubliceerd op 18 juli 2016.

Auteur: Carolin Vethanayagam