Als er sprake is van tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst door de wederpartij, kunt u de overeenkomst ontbinden als aan de wettelijke vereisten is voldaan. Iedere tekortkoming in de nakoming geeft de andere partij volgens de wet de bevoegdheid om de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden. Hoe werkt ontbinding en wat zijn de gevolgen van ontbinding? Lees verder in deze bijdrage.
Doet u een terecht beroep op ontbinding van de overeenkomst (artikel 6:265 BW), dan bevrijdt dit partijen van de daardoor getroffen verbintenissen. Als de verbintenissen al zijn nagekomen, ontstaat voor partijen een verbintenis tot ongedaanmaking van de ontvangen prestaties. Als (een deel van) de verbintenissen door partijen zijn nagekomen blijft de rechtsgrond voor deze nakoming in stand, maar ontstaat voor partijen in beginsel een verbintenis tot ongedaanmaking van de door hen ontvangen prestaties. Stel dat de prestaties niet of moeilijk ongedaan kunnen worden gemaakt (bijvoorbeeld als er werkzaamheden zijn verricht), dan treedt hiervoor in beginsel waardevergoeding in de plaats ter hoogte van de waarde van de prestaties op het tijdstip van de ontvangst. Als de prestaties van de wederpartij niet aan de overeenkomst beantwoorden, dan dient de vergoeding in beginsel te worden beperkt tot het bedrag van de waarde die de prestaties voor u daadwerkelijk hebben gehad. Onder omstandigheden zou dit derhalve kunnen betekenen dat u alle betaalde vergoedingen van de wederpartij kunt terugeisen met een beroep op ontbinding. Ontbinding kan dus een machtig wapen zijn.
Belangrijk is echter wel dat ontbinding heel erg nauw luistert en dat goed uitgezocht moet worden of ontbinding van de overeenkomst mogelijk is in de concrete situatie. Stel dat het beroep op ontbinding (achteraf) niet terecht blijkt te zijn, dan kunt zelf in verzuim verkeren en/of schadeplichtig zijn jegens de wederpartij.
Onlangs hebben wij een partij succesvol bijgestaan in een gerechtelijke procedure waarin de wederpartij (volledige) betaling van diens werkzaamheden vorderde, buiten het bedrag dat deze partij reeds betaald had gekregen voor andere werkzaamheden. De verrichte werkzaamheden waren naar de mening van deze partij niet naar behoren verricht. Namens deze partij hebben wij dan ook een tegeneis ingesteld tot terugbetaling van de reeds betaalde vergoedingen voor verrichte werkzaamheden met een beroep op ontbinding van de overeenkomst wegens wanprestatie. De rechter heeft deze vordering toegewezen (zie de uitspraak via deze link).
Wilt u uw overeenkomst ontbinden of heeft u vragen over ontbinding? Neem dan gerust contact met ons op. Wij hebben jarenlange ervaring op het gebied van verbintenissenrecht en kunnen u bij dergelijke geschillen uitstekend bij staan.
Auteur: Carolin Vethanayagam, gepubliceerd op 19 september 2024