Met ingang van 1 augustus 2022 is de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking getreden. Deze wet heeft directe werking en daarom grote gevolgen voor bestaande studiekostenbedingen. Bedingen die in strijd zijn met de wet zijn nietig vanaf de datum van in werking treding. De wet is ingevoerd in artikel 7:611a BW leden 2 tot en met 5.
Wat betekent het?
Op grond van de nieuwe wet komen niet alleen de kosten van opleidingen die de werkgever krachtens wet of cao verplicht is aan te bieden voor rekening van de werkgever, maar ook kosten van opleidingen zoals bedoeld in artikel 611a lid 1 BW. In dit artikel is vermeld dat de werkgever de werknemer in staat moet stellen om scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie en, voor zover dit redelijkerwijs van de werkgever kan worden verlangd, voor het voortzetten van de arbeidsovereenkomst indien de functie van de werknemer komt te vervallen of hij niet langer in staat is deze te vervullen.
Onder de nieuwe regeling vallen daarom ook de kosten van opleidingen die noodzakelijk zijn voor het kunnen (blijven) uitvoeren van de werkzaamheden. Als voorbeeld wordt in de toelichting bij het wetsvoorstel genoemd een opleiding die nodig is, omdat de werkgever nieuwe computersystemen invoert, of die nodig is in het kader van een verbetertraject.
Onder de nieuwe regeling vallen in beginsel niet de gevallen waarbij bij aanvang van de werkzaamheden volgens de wet een diploma of certificaat nodig is om de functie te mogen uitvoeren. Met andere woorden, de nieuwe regeling geldt niet voor de opleiding tot beroepskwalificatie. Voor deze opleidingen mag de werkgever dus wel een terugbetalingsregeling overeenkomen voor de opleidingskosten die hij voor de werknemer betaalt. Dit is weer anders als de werkgever deze verplicht is aan te bieden op grond van een CAO of wettelijke bepaling. Voor de beroepskwalificatie wordt aansluiting gezocht bij de Beroepskwalificatierichtlijn.
Studietijd is arbeidstijd
Als de werkgever verplicht is om scholing aan te bieden, moet de scholing niet alleen kosteloos geschieden, maar geldt de studietijd ook als arbeidstijd (het loon moet tijdens de studietijd dus worden doorbetaald). Ook moeten de studiematerialen en reiskosten worden vergoed.
Conclusie
De nieuwe studiekostenregeling heeft grote gevolgen voor arbeidsovereenkomsten, zeker door de directe werking daarvan. Het is daarom raadzaam om de bestaande arbeidsovereenkomsten – met studiekostenbedingen – eens goed onder de loep te nemen. Vragen? Neem dan gerust contact met ons op.