Op grond van de wet moet de werkgever de werknemer een transitievergoeding betalen als een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd na einde van rechtswege niet wordt verlengd op initiatief van de werkgever. Hoe zit het als de werkgever wel een aanbod doet voor het aangaan van een nieuwe arbeidsovereenkomst, maar dit aanbod niet gelijkwaardig is of lager is dan de huidige arbeidsovereenkomst? Heeft de werknemer dan ook recht op een transitievergoeding?
Werknemer mag weigeren met behoud transitievergoeding
Zowel uit rechtspraak als uit de parlementaire geschiedenis blijkt dat de werknemer een aanbod tot het aangaan van een nieuwe arbeidsovereenkomst mag weigeren als het voorstel niet gelijk of beter is dan zijn huidige arbeidsovereenkomst, zonder hiermee het recht op de transitievergoeding te verspelen.
Bij de vraag of er sprake is van een gelijkwaardig aanbod, moet er een vergelijking worden gemaakt tussen het salaris dat de werknemer verdient in de oude situatie en het salaris dat de werknemer verdient in de nieuwe situatie. Als het aanbod niet gelijk is of minder is dan het huidige salaris, dan mag de werknemer dit aanbod weigeren en moet de werkgever dus een transitievergoeding betalen.
In de uitspraak van de rechtbank Noord-Holland van 8 oktober 2019 werd geoordeeld dat de werknemer zowel in de oude als de nieuwe situatie in geval van detachering bij een andere opdrachtgever waar geen of lagere toeslagen gelden 90% van het totale salaris ad € 7.379,06 zou blijven ontvangen, zodat het aanbod van de werkgever voor een nieuwe arbeidsovereenkomst objectief beschouwd gelijkwaardig was aan (en gelet op de overige arbeidsvoorwaarden zelfs beter is dan) de oude arbeidsovereenkomst.
Conclusie
De werkgever zal de werknemer dus een gelijkwaardig of beter aanbod moeten doen, doet hij dat niet dan kan de werknemer het aanbod afwijzen, en kan transitievergoeding opeisen.
Auteur: Carolin Vethanayagam, gepubliceerd op: 17 augustus 2023