Van consumentenkoop is sprake als de verkoper handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf en de koper een natuurlijke persoon is, die handelt voor doeleinden buiten zijn bedrijf of beroep. Als er sprake is van een consumentenkoop, geniet de koper-consument rechtsbescherming. Van dwingendrechtelijke bepalingen kan dan niet worden afgewezen. Om welke rechtsbescherming gaat het?
Conformiteit
Volgens de wet moet een zaak aan de overeenkomst beantwoorden (artikel 7:17 BW). Dat is niet het geval als de zaak, mede gelet op de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper over de zaak heeft gedaan, niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mag verwachten. De koper mag verwachten dat de zaak de eigenschappen bezit die voor normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet behoefde te betwijfelen. Dit wordt ook wel de wettelijke garantie genoemd.
Bij consumentenkoop is een rechtsvermoeden in het leven geroepen, waarbij vermoed wordt dat de zaak niet aan de overeenkomst beantwoord. Dit is namelijk het geval als de afwijking van hetgeen is overeengekomen zich binnen één jaar na aflevering openbaren (artikel 7:18a BW). Het staat de verkoper uiteraard vrij om tegenbewijs te leveren tegen dit vermoeden. Bent u een consument en heeft het gebrek zich binnen een jaar na levering voorgedaan? Dan kunt u met een beroep op dit artikel dus stellen dat de zaak niet aan de overeenkomst beantwoordt. De verkoper moet dan tegenbewijs leveren dat dit niet zo is.
Zaak beantwoord niet aan de overeenkomst
Als de zaak niet aan de overeenkomst beantwoordt, is de verkoper in beginsel verplicht om de afgeleverde zaak te herstellen c.q. de gebreken te verhelpen, als hij hieraan kan voldoen. De verkoper moet dit doen binnen een redelijke termijn en zonder ernstige overlast voor de koper. Doet hij dat niet, dan kan de koper de koopovereenkomst alsnog ontbinden. Ook als de verkoper pogingen doet om te herstellen, maar de zaak desondanks niet aan de overeenkomst beantwoordt, kan de koper de overeenkomst ontbinden. Als de verkoper niet binnen een redelijke termijn nadat hij door de koper schriftelijk is aangemaand aan zijn verplichting tot herstel voldoet, mag de koper het herstel ook door een derde laten plaatsvinden en de kosten daarvan op de verkoper halen.
Let op dat ontbinding van de koopovereenkomst heel erg nauw luistert en dat goed uitgezocht zal moeten worden of dit mogelijk is en of aan de wettelijke voorwaarden wordt voldaan. Gebeurt dit niet goed, dan kan de koper zelf in verzuim zijn met alle gevolgen van dien.
Vragen?
Wij hebben ruime ervaring met ontbinding van de koopovereenkomst en aanverwante onderwerpen, zowel in geval van consumentenkoop als in geval van overige kopen. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Auteur: Carolin Vethanayagam, gepubliceerd op 17 oktober 2024