Sinds het Dexia-arrest van het Hof van Justitie dat gewezen is op 27 januari 2021 (ECLI:EU:C:2021:68) leiden oneerlijke bedingen in algemene voorwaarden ertoe dat de gebruiker van de algemene voorwaarden niet meer terugvalt op de wettelijke bepalingen, als hij daarvan in het nadeel van de consument is afgeweken in de algemene voorwaarden. De rechtspraak is dit kader verplicht om ambtshalve – lees: zelfstandig – te toetsen aan de Richtlijn 93/13 EG. Een voorbeeld hiervan vind u in deze bijdrage.
De Rechtbank Rotterdam heeft in februari 2025 een verstekvonnis gewezen waarin zij heeft geoordeeld dat de vordering tot betaling van buitengerechtelijke incassokosten en rente over de achterstallige huurpenningen afgewezen moeten worden. De rechter overweegt dat hierover in de algemene voorwaarden van de verhuurder een oneerlijke bepaling staat, dat de verhuurder daar geen beroep op kan doen en dat de verhuurder daardoor ook geen aanspraak kan maken op de incassokosten en rente uit de wet. De bepaling in de algemene bepalingen is volgens de rechter oneerlijk, omdat daarin staat dat de huurder een boete moet betalen als de huurder niet aan de verplichting uit de overeenkomst voldoet. Daaronder valt volgens de rechter ook het op tijd betalen van de afgesproken prijs. Op grond van de wet zou de huurder als hij te laat betaalt enkel de wettelijke rente en incassokosten moeten betalen. Omdat de verhuurder met de boete afwijkt van de wet in het nadeel van een consument door daarnaast een boete op te leggen, is de bepaling oneerlijk, aldus de rechter. De rechter wijst daarom de vordering tot betaling van buitengerechtelijke incassokosten en de rente af. Het voorgaande heeft de rechter bepaald, ondanks dat de huurder niet was komen opdagen in de procedure.
Conclusie
Het is nog steeds oppassen geblazen met algemene bepalingen (voor consumenten) die in strijd zijn met de wet. Pas dus zo snel mogelijk uw algemene voorwaarden aan, zodat u niet achter het niet vist en geldbedragen misloopt. Onder omstandigheden kan het zelfs raadzaam zijn om minder te regelen in de algemene voorwaarden dan gebruikelijk is, omdat u dan vanzelfsprekend op de wet terugvalt.
Auteur: Carolin Vethanayagam, gepubliceerd op 17 maart 2025