In tijden waarop de zomers warm zijn, neemt de behoefte aan een airco steeds meer toe. Het is een eigenaar zonder toestemming van de VvE echter vaak niet toegestaan om veranderingen aan te brengen in het appartementencomplex. Vaak is in het huishoudelijk reglement en/of in de splitsingsakte namelijk vermeld dat een eigenaar geen veranderen mag aanbrengen in de gemeenschappelijke gedeelten van het gebouw, ook als deze gedeelten zich in de privé gedeelten bevinden, zoals op het balkon, tenzij de VvE hiervoor toestemming verleend. Tot de gemeenschappelijke gedeelten worden vaak gerekend de buitengevels, waaronder de raamkozijnen met ramen. Vaak is in de splitsingsakte ook vermeld dat een eigenaar zonder toestemming van de VvE geen veranderingen in het gebouw mag aanbrengen, waardoor het architectonische uiterlijk of de constructie ervan zou worden gewijzigd.
Als het voorgaande van toepassing is heeft de eigenaar in beginsel dus toestemming nodig van de VvE voor het plaatsen van een airco, waarbij (één of meer onderdelen van) de airco is bevestigd aan het kozijn/de raam.
Rechtsmiddelen
Als de VvE weigert om toestemming te verlenen voor het plaatsen van een airco, kan de eigenaar de kantonrechter verzoeken om het besluit van de VVE te vernietigen binnen een maand na de dag waarop de eigenaar van het besluit kennis heeft genomen of heeft kunnen nemen (artikel 5:130 BW lid 2).
Wat als de vervaltermijn verstrijkt?
Het komt wel eens voor dat een eigenaar niet op de hoogte is van deze korte termijn en pas maanden later in actie komt. De eigenaar kan in dat geval mogelijk een beroep doen op artikel 5:121 BW en op basis hiervan vervangende machtiging vragen bij de kantonrechter om de airco alsnog te mogen plaatsen. Uit rechtspraak blijkt dat het feit dat een eigenaar de weg van artikel 5:130 niet heeft benut, de weg van artikel 5:121 BW niet afsluit. Een verzoek op grond van artikel 5:121 is dus niet afhankelijk van een verzoek tot vernietiging van een beluit van de VvE. De kantonrechter kan machtiging verlenen als de medewerking of toestemming zonder redelijke grond wordt geweigerd door de VvE. In de gerechtelijke procedure zal de rechter het belang van de VvE afwegen tegen het belang van de eigenaar en aan de hand hiervan een uitspraak doen. De kantonrechter kan daarbij ook nagaan of de airco overlast veroorzaakt aan andere eigenaren (zoals stank, geluid e.d.).
Wat kan ik voor u doen?
Het kan voorkomen dat u een airco nodig in verband met uw gezondheid en/of schrijnende situatie (bijvoorbeeld slecht ter been zijn en niet naar buiten kunnen om af te koelen). Indien u wenst kunnen wij een gemotiveerde brief schrijven aan de VvE en de VvE verzoeken om een airco te mogen plaatsen. Indien er sprake is van een schrijnende situatie is er zeker een kans dat de VvE het verzoek om het plaatsen van een airco toewijst. Als dat niet het geval is, kunnen wij – indien u wenst en de kansen goed zijn – een gerechtelijke procedure voor u instellen waarin de rechter wordt gevraagd om het besluit van de VvE te vernietigen en/of machtiging te verlenen om de airco alsnog te mogen plaatsen. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Auteur: Carolin Vethanayagam, gepubliceerd op: 5 september 2022