In de rechtspraak is vaak geoordeeld dat niet gemaximeerde boetebedingen in algemene voorwaarden behorend bij de huurovereenkomst met consumenten ongeldig zijn, omdat deze als een oneerlijk beding worden bestempeld ingevolge de richtlijn 93/13/EEG. Uit de uitspraak van de Rechtbank Den Haag, zittingsplaats Gouda, kamer voor kantonzaken van 16 mei 2019 blijkt dat ook een gemaximeerd boetebeding in een huurovereenkomst ongeldig kan worden verklaard wegens strijd met de goede zeden. Wat was de situatie?
In de huurovereenkomst – dit betreft het ROZ-model voor Woonruimte waarin de te verbeuren bedragen zijn opengelaten – was onder meer vermeld dat de huurder bij te late huurbetaling een boete verbeurt van € 50,– per dag met een maximum van € 5000,–. De huurder in kwestie had de huurprijs over 4 maanden te laat betaald wegens diverse gebreken in de woning, waarop de verhuurder een gerechtelijke procedure startte onder meer tot betaling van de contractuele boetes. De Rechtbank oordeelt dat deze boetes, gelet op de volgens de wet verschuldigde rente, zodanig hoog is dat deze boetebepaling in strijd oplevert met de goede zeden, zodat de hier op gebaseerde vorderingen moeten worden afgewezen.
Conclusie
Wilt u voorkomen dat het boetebeding in uw huurovereenkomst en/of algemene voorwaarden niet rechtsgeldig is? Zorg er dan voor dat de boetebepalingen redelijk zijn – dat wil zeggen: met het oog op de volgens de wet verschuldigde rente niet al te hoog is – en gemaximeerd zijn. Verder is het raadzaam om de hoogte van de boete afhankelijk te stellen van de aard, ernst en de omvang van de overtreding en dus te differentiëren in boetebedragen. Voorkomen moet in ieder geval worden dat de boete bij niet-nakoming van een contractuele verplichting tot een buitensporig bedrag leidt, in verhouding tot de hoofdverplichting van de consument/huurder.