Uit rechtspraak blijkt dat de positie van een bestuurder tweeledig is, er is namelijk sprake van een vennootschapsrechtelijke rechtsbetrekking en een arbeidsrechtelijke rechtsbetrekking. Vaak is in de statuten opgenomen dat de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (hierna: AvA) de bestuurder kunnen ontslaan. Uit vaste rechtspraak volgt dat een vennootschapsrechtelijk ontslagbesluit in beginsel ook de beëindiging van de arbeidsovereenkomst van de bestuurder tot gevolg heeft (zie bijvoorbeeld HR 15 april 2005, JAR 2005/119). In het vennootschapsrechtelijk ontslagbesluit is volgens de rechtspraak namelijk ook de arbeidsrechtelijke opzegging gelegen. Dit is echter anders als er een wettelijke opzegverbod – zoals ziekte, zie artikel 7:670 BW – aan die beëindiging in de weg staat of als partijen anders zijn overeengekomen. Het voorgaande komt er op neer dat als het vennootschapsrechtelijk ontslagbesluit nietig of ongeldig is, dan ook het daaruit voortvloeiend arbeidsrechtelijke ontslag nietig of ongeldig is.
Bij ontslag van een bestuurder moeten de regels omtrent het nemen van besluiten door de AvA worden nageleefd. Dit betekent bijvoorbeeld dat er een juiste oproepingstermijn moet worden gehanteerd, dat het adviesrecht van de bestuurder in acht moet worden genomen (zie artikel 2:227 lid 7 BW) en dat de bestuurder (in beginsel) moet worden gehoord (dit volgt uit artikel 2:8 BW). Indien niet aan deze vereisten is voldaan, kan het ontslagbesluit op grond van artikel 2:15 lid 1 sub a BW vernietigbaar zijn en kan de bestuurder het besluit op die grond laten vernietigen. Als de rechter oordeelt dat het vennootschapsrechtelijk ontslagbesluit ongeldig is, dan heeft in beginsel ook te gelden dat het uit het vennootschapsrechtelijk ontslagbesluit voortvloeiende arbeidsrechtelijk ontslag ook ongeldig is.
Uit het voorgaande blijkt dus dat de formaliteiten goed in acht moeten worden genomen, wil een eventueel ontslagbesluit standhouden.
Vragen?
Neem dan gerust contact met mij op. Ik kan u bij staan bij het ontslag van een bestuurder, de formaliteiten van het ontslag bezien en u daarover adviseren, alsook de benodigde oproepingsbrieven e.d. opstellen etc. Bent u bestuurder en wordt u ontslagen? Ook dan kan ik u bijstaan door de formaliteiten voor u te beoordelen, u te adviseren over uw rechtspositie en verweer tegen het ontslag te voeren.
Auteur: Carolin Vethanayagam, gepubliceerd op 8 februari 2024.