Consumentenkoop: de rechten van de consument-koper
Van consumentenkoop is sprake als de verkoper handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf en de koper een…
Van consumentenkoop is sprake als de verkoper handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf en de koper een…
In de wet is vermeld dat als iemand wiens geestvermogens blijvend of tijdelijk zijn gestoord, iets heeft verklaard, een met…
Als er sprake is van tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst door de wederpartij, kunt u de overeenkomst ontbinden…
Als een verkopend makelaar de oppervlakte van een woning meet, moet dit zorgvuldig geschieden. Doet hij dit niet, dan kan…
Als u een kamer wenst te verhuren aan een huurder in de woning waarin u zelf hoofdverblijf heeft, dan kunt…
In veel vaststellingsovereenkomsten is een bepaling opgenomen dat de werknemer de beëindigingsvergoeding moet terugbetalen als hij een concreet uitzicht op…
Uit rechtspraak blijkt dat de positie van een bestuurder tweeledig is, er is namelijk sprake van een vennootschapsrechtelijke rechtsbetrekking en…
Een maatschap is een rechtsvorm waarin twee of meer personen samenwerken in een bedrijf. Iedere maat brengt iets in, zoals…
De rechter kan een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd geheel of gedeeltelijk vernietigen danwel schorsen als in verhouding…
Op grond van de wet moet de werkgever de werknemer een transitievergoeding betalen als een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd na einde…
In de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 23 maart 2021, ECLI:NL:RBAMS:2021:971 stond de vraag centraal of een zaalverhuurder schadevergoeding…
In de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 16 september 2020, ECLI:NL:RBAMS:2020:4563 stond de vraag centraal of er sprake was…
Een slapend dienstverband ontstaat als de werknemer gedurende 104 weken arbeidsongeschikt is geweest en daarna arbeidsongeschikt blijft, maar het dienstverband…
Uit de uitspraak van Hof Amsterdam 14 maart 2017, ECLI:NL:GHAMS:2017:836, blijkt dat indexering van de huurprijs met terugwerkende kracht mogelijk…
In tijden waarop de zomers warm zijn, neemt de behoefte aan een airco steeds meer toe. Het is een eigenaar…
Met ingang van 1 augustus 2022 is de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking getreden. Deze wet…
In de uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland van 28 juli 2021, ECLI:NL:RBNHO:2021:6294, stond de vraag centraal of een ondernemer annuleringskosten…
In de uitspraak van de rechtbank Rotterdam van 21 juli 2021, ECLI:NL:RBROT: 2021:8100 stond de vraag centraal of een werknemer…
Eerder schreef Carolin Vethanayagam het artikel ‘7 tips voor betere algemene voorwaarden’ voor Accountant. Volg onderstaande aanvullende tips voor nog…
In de uitspraak van het Gerecht in eerste aanleg van Sint Maarten van 23 februari 2022, ECLI:NL:OGEAM:2022:29 stond de vraag…
In de uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland van 5 januari 2022 staat de vraag centraal of de werkgever zijn werknemer…
In de uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland van 7 april 2021 (ECLI:NL:RBMNE:2021:1449) was de vraag aan de orde of de…
Een verkoopmakelaar is op de hoogte van een gebrek aan de woning en meldt het gebrek niet aan de kopers…
Inmiddels is de horeca alweer gesloten vanwege de COVID-maatregelen. Op basis van recente jurisprudentie van de Hoge Raad bestaat de…
BKR Registratie van 65-jarige moet verwijderd worden zodat hij een woning kan kopen met zijn 58-jarige partner. Bij de beantwoording…
Dringend eigen gebruik van een woning De wet biedt een limitatief aantal opzeggingsgronden voor het beëindigen van een huurovereenkomst tegen…
In de uitspraak van 14 augustus 2020 oordeelde de Rechtbank Rotterdam dat een vennoot ook na zijn uittreden hoofdelijk aansprakelijk…
Bij een geslaagd beroep op het bestaan van schijn van vertegenwoordigingsbevoegdheid, wordt de vertegenwoordigde gebonden aan de desbetreffende overeenkomst of…
Beroep ZZP’er op reflexwerking consumentenrecht slaagt. In de wet zijn twee lijsten opgenomen van bedingen in algemene voorwaarden die geacht…
In de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam van 6 juli 2020 past een medewerker van de Action in strijd met…
De rechter is bevoegd om de voornaam van een persoon te wijzigen als er sprake is van een voldoende zwaarwichtig…
Een franchisegever die omzetprognoses verstrekt is niet zonder meer aansprakelijk als de prognoses niet blijken te kloppen. De vraag of…
In algemene voorwaarden van opleidingsinstellingen (hierna: instellingen) komen regelmatig annulerings- en ontbindingsbedingen voor op basis waarvan studenten een (forse) schadevergoeding…
Het monster van een BKR-notering kan uw leven jarenlang teisteren; u kunt geen woning kopen of (kleine) kredietovereenkomsten aangaan. Toch…
De rechter lijkt steeds vaker gebruik te maken van zijn bevoegdheid tot matiging van contractueel verbeurde boetes. In de uitspraak…
Een overeenkomst die tot stand is gekomen onder invloed van dwaling en bij een juiste voorstelling van zaken niet zou…
In geval van koop moet het geleverde aan de overeenkomst beantwoorden (7:17 BW). Daarvan is geen sprake als de geleverde…
De rechter kan ex artikel 6:248 lid 2 BW ingrijpen als onverkorte toepassing van een regel in de overeenkomst leidt…
Bij een tijdelijke managementovereenkomst kan er vrijelijk een concurrentiebeding worden afgesproken (bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst is dit in beginsel niet…
De werkgeversaansprakelijkheid kan ver reiken voor schade als gevolg van een ongeval op het werk, toch is de werkgever niet…
In algemene voorwaarden worden vaak bepalingen opgenomen over buitengerechtelijke incassokosten, bijvoorbeeld dat deze 15% of een ander percentage van de…
De rechter kan een contractueel verschuldigde boete desgevraagd matigen als de billijkheid dit klaarblijkelijk eist. De rechter mag pas van…
Een potentiële werkgever (hierna: werkgever) die geen arbeidsovereenkomst aanbiedt aan een sollicitante, nadat zij heeft medegedeeld dat zij zwanger was,…
Op grond van het Nederlands procesrecht wordt de partij die in het ongelijk wordt gesteld in beginsel in de proceskosten…
Als maatstaf voor de beoordeling van de schadevergoedingsplicht bij afgebroken onderhandelingen heeft te gelden dat ieder van de onderhandelende partijen…
Verhuurders van panden moeten adequaat onderzoek doen naar hun huurders. Doen ze dat niet, dan kunnen ze schadeplichtig zijn tegenover…
Kredietnemers kunnen jaren gestraft worden voor het nemen van krediet in het verleden en het daarbij laten ontstaan van betalingsachterstanden;…
In de rechtspraak is vaak geoordeeld dat niet gemaximeerde boetebedingen in algemene voorwaarden behorend bij de huurovereenkomst met consumenten ongeldig…
Tijdelijke bestuurders en beheerders die door de Ondernemingskader worden aangesteld in het kader van een enquêteprocedure kunnen onder omstandigheden –…
Als de huurder tekort schiet in de nakoming van zijn verplichting tot huurbetaling, heeft verhuurder de bevoegdheid om zijn verplichtingen…
Uit vaste rechtspraak van de Hoge Raad blijkt dat een rechtsgeldig ontslag van een statutair bestuurder van een vennootschap uit…
Een ontslag op staande voet is een uiterste middel, zodat dit alleen mag worden ingezet als van een werkgever op…
In de uitspraak van 4 december 2018, ECLI:NL:GHARL:2018:10570 oordeelt Hof Arnhem-Leeuwarden dat de in de geldleningsovereenkomst tussen twee particulieren overeengekomen…
Een verhuurbemiddelaar is gehouden om in enige mate te verdiepen in de achtergrond van degene die zich als huurder aandient.…
Rentebedingen in algemene voorwaarden – die worden toegepast bij consumenten – kunnen worden getoetst aan de Richtlijn 93/13/EEG betreffende oneerlijke…
Een franchisegever is niet verplicht om omzetprognoses te verstrekken aan potentiële franchisenemers. Doet hij dat wel, dan moet hij instaan…
Als er sprake is van een gebrek in de prestatie dient u binnen bekwame tijd te klagen nadat u het…
Indien een partij te kort schiet in de nakoming van een verbintenis, heeft de andere partij de mogelijkheid om de…
De wet biedt een limitatief aantal opzeggingsgronden voor het beëindigen van een huurovereenkomst tegen de wil van de huurder. Zo…
In Nederland bestaat de regeling dat de partij die in het gelijk wordt gesteld slechts een deel van de daadwerkelijke…
De zorgplicht van de werkgever reikt ver, maar gaat niet zo ver dat hij ook aansprakelijk is bij een huis-,…
Op grond van de Wet arbeid en zorg (hierna: de Waza) kan de werknemer ervoor kiezen om tijdelijk minder te…
Niet iedereen staat altijd even stil bij het gebruik van foto’s van het internet zonder toestemming van de rechthebbende. Vaak…
Het komt nog steeds voor dat ondernemers een proeftijdbeding overeenkomen bij een arbeidsovereenkomst voor de duur van 6 maanden,…
Een parkeerder besluit om nauw aan te sluiten bij een voorganger bij het uitrijden van de parkeergarage, om zo onder…
Wilt u voorkomen dat uw vordering verjaart, dan moet u de vordering tijdig stuiten. Hierbij geldt dat de stuitingsbrief de…
Het faillissement wordt tegenwoordig steeds vaker ingezet als incassomiddel. Dit levert geen misbruik van recht. Het enkele feit dat een…
Het zware middel van ontslag op staande voet mag niet te snel worden ingezet. Toch zijn er werkgevers die lichtvaardig…
In de praktijk komt het met enige regelmaat voor dat bestuurders nalaten om tijdig betalingsonmacht van de vennootschap te melden…
Als huurder kunt u last hebben van ernstige gebreken in het gehuurde pand, zoals wateroverlast, schimmeloverlast en achterstallig onderhoud. De…
Met name bij 0-uren contracten doen werknemers regelmatig een beroep op het rechtsvermoeden in artikel 7:610b BW, zulks met het doel de…
In geval de werkgever het dienstverband van de werknemer met een dienstverband van ten minste 24 maanden beëindigt, heeft de…
Een werknemer komt in 2 jaar tijd 145 keer te laat. Maar wanneer de werkgever bij de 146e keer te…
Hoewel de Wet Werk en Zekerheid (hierna: WWZ) alweer (bijna) twee jaar is ingevoerd, maken werkgevers nog steeds fouten in…
Het komt regelmatig voor dat professionele verhuurders niet gemaximeerde boetebedingen hanteren in de algemene voorwaarden behorend bij de huurovereenkomst…
Payrollbedrijven die dachten dat zij niet onder de wet- en regelgeving van uitzendbedrijven vallen wegens de afwezigheid van de zogenaamde…
Kantoren die bemiddelen bij verhuur van woningen moeten deugdelijk onderzoek doen naar potentiële huurders van een woning. Bij gebreke hiervan…
Wie dacht dat het voorhanden hebben van een 5-tal hennepplanten geen huurrechtelijke consequenties heeft, komt bedrogen uit. Een huurder kan…
De dga-bestuurder die dacht dat hij van alle sores af was als hij het bestuur en de aandelen in de…
De bestuurder heeft een bijzondere, maar ook een kwetsbare, positie binnen de vennootschap. Hij moet voorzichtig manoeuvreren, wil hij niet persoonlijk…
Algemene voorwaarden zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van vele ondernemers. Waarom zijn algemene voorwaarden eigenlijk…
De regels omtrent overgang van onderneming – waarbij de rechten en plichten van de werknemer uit de bestaande arbeidsovereenkomst automatisch…
Algemene voorwaarden lijken voor elke ondernemer zo vanzelfsprekend dat er niets fout mee kan gaan. Schijn bedriegt echter. Volg deze…
De Wet arbeid vreemdelingen (de Wav) verbiedt de werkgever om een vreemdeling werkzaamheden te laten verrichten in Nederland zonder een…
Het wettelijk heldere onderscheid tussen ‘werknemer’ en ‘zelfstandige zonder personeel’ levert in de praktijk toch nog onduidelijkheden op. Soms kwalificeert…
Werknemers genieten bij een overname van de onderneming aanzienlijke wetsbescherming, maar deze regels gelden niet als het bedrijf na een…
De aandeelhouder of moedermaatschappij van een bv is niet altíjd uitgesloten van alle aansprakelijkheid, zo blijkt uit een praktijkvoorbeeld rond…
In de Wet werk en zekerheid (Wwz) zijn de regels voor het overeenkomen van non-concurrentiebedingen aangescherpt. In een arbeidsovereenkomst…
Kun je voor het proppen van tientallen augurken op een broodje op staande voet ontslagen worden? Ja, dat kan. Net…
Niet zelden werpen intermediairs via een relatie- en/of concurrentiebeding drempels op als gedetacheerde arbeidskrachten een arbeidsovereenkomst willen aangaan met de…
Payrolling moet zorgvuldig worden vormgegeven. Recent stelde de Rechtbank Gelderland bijvoorbeeld vast dat een payrollconstructie ongeldig was omdat de werknemer…
Het was redelijk eenvoudig een arbeidsovereenkomst met een payrollwerknemer te beëindigen. Door de inwerkingtreding van de nieuwe Ontslagregeling per 1…
Bedrijven maken in toenemende mate gebruik van zogenoemde payroll- en uitzendconstructies. De rechter kijkt daar echter steeds vaker doorheen, als…
Of de moedermaatschappij aansprakelijk is voor de schulden van een dochter, hangt voornamelijk af van de mate waarin de moeder…
Bij overgang van een onderneming gaat het personeel met behoud van de op dat moment geldende arbeidsvoorwaarden over op de…
Of de moedermaatschappij aansprakelijk is voor de schulden van een dochter, hangt voornamelijk af van de mate waarin de moeder…
De hoofdregel ‘geen arbeid, geen loon’ geldt niet bij ziekte. De rechtsbescherming van de werknemer is echter niet onbeperkt: de…
De nieuwe Wet bestuur en toezicht – die mogelijk per 1 januari 2012 in werking treedt – maakt het voor…
Bij het sluiten van een overeenkomst zijn de algemene voorwaarden vaak een kwestie van take it or leave it: de…
Een concurrentiebeding beperkt de vrijheid van de werknemer in zijn doen en laten na het einde van zijn dienstverband. Hiermee…
De zelfstandige zonder personeel (zzp’er) is sterk in opkomst. Ook binnen de accountancy. Het is voor de zzp’er en de…